Spodní voda

18.06.2019 01:03

Po dešti, který se nad naší oblastí spustil v noci z 6. na 7. června 2019, pronikla do suterénních prostor našeho domu spodní voda. Na tuto skutečnost jsem byl upozorněn až v pátek po poledni, kdy jsem přišel domu. (Dopoledne u nás zazvonil pan Radek Šolc se vzkazem pro mne, že popelárna je zatopena a proto nechá popelnice stát venku). Voda postupně opadávala, přesto byla popelárna zhruba hodinu po poledni zatopena do výšky cca 30 cm. Podle výšky vlhkosti a zbytků vody v suterénních prostorách - sklepní boxy, sušárna, kolárna… - jsem zjistil, že tyto byly zatopeny do výšky kolem 10 cm. (Později jsem změřil, že voda v popelárně dosahovala zhruba do výšky jednoho metru).

 

Bezprostředně jsem zjištěnou skutečnost zatelefonoval kolegovi Bořku Řezaninovi. Dohodli jsme se, že on zavolá výtaháře a já hasiče. A bude se snažit co nejdříve přijet.  

V 13:33 hod. jsem o problému informoval profesionální HZS na lince 150. Hasiči přijeli snad během čtvrthodinky a začali odčerpávat vodu z popelárny. Mezitím přijel jak kolega Řezanina tak i servisman od firmy Schindler. Výtahy naštěstí fungovaly, a proto je nebylo nutno odstavit. Zanedlouho přijíždělo další vozidlo -  královopolských hasičů. Začala okamžitá, dobře koordinovaná, „výměna stráží“. Profesionálové byli totiž odvolání na jinou akci a odčerpávání vody se ujali „naši“ dobrovolníci. Dokončili odčerpání vody z popelárny a poté z obou výtahových šachet, které byly zatopeny do výšky zhruba jednoho metru.

Celá akce skončila zhruba v 15 hodin. Následně jsem o zásahu, kvůli profesionální práci královopolských dobrovolných hasičů, poslal paní starostce ÚMČ e-mail se stručným zhodnocením zásahu. Odpověděla, že o zásahu již byla informována. Hasičům vysloví pochvalu a s jejich zásahem seznámí i radu ÚMČ.

Menší výtah nefungoval spolehlivě. Bořek Řezanina požádal firmu provádějící servis naše výtahy o jeho opravu, což se bez průtahů stalo. Následně též o vyčištění šachet a případnou opravu i druhého výtahu.

Naštěstí oba mí kolegové z výboru SVJ – René Riedel a Bořek Řezanina - odstranili z popelárny pár dnů před jejím zatopením „domovní“ odpad, které tam časem nanosili nesvědomití a nepořádní spolubydlící.

Uvidíme, zda šlo o náhodný jev nebo do domu opět pronikne spodní voda. Pak bychom měli zaděláno na nemalý problém.

FJ